Online Pasziánsz Játékok

A legtöbb online pasziánsz-játék.
Királyi udvar - pasziánsz szabály
Beküldte: admin, 2013-10-23, 00:06

KIRÁLYI UDVAR
Könnyen megtanulható és egyébként is könnyű pasziánsz, ame­lyet kezdőknek ajánlunk. Ha sikerül kirakni (a siker esélye leg­alább 50%), nem hiába dolgozott, mert az asztalon kedves kép rajzolódik ki.

Két csomag (104 lap) francia kártyából válogassa ki a kőr ászt, a kőr bubit, a treff tízest, a pikk tízest, a káró tízest, a treff bubit, a pikk bubit és a káró bubit, majd rakja ki őket képpel felfelé a 350. oldal ábrája szerint. Középen a kőr ász és kőr bubi legyen, ezek körül hatszög alakban felül a tízesek, alul a treff, káró és pikk bubi helyezkedjenek el. Ezt a 8 kirakott lapot tekintjük alap­lapnak. A maradék 96 lapot keverje jól össze, és felülről egyen­ként elvéve rakjon ki belőlük még 15 db-ot az ábra szerint képpel felfelé és piramis alakban. A maradék 81 lap a talon.

Feladat: Építsen színcsaládokat az alaplapokon; a kőr ászon fel­felé, a többi alaplapon lefele irányban. (A színcsalád a pasziánsz­ban az alaplapon induló olyan egyszínű lapok sorozatát jelenti, amelyek számban kapcsolódnak egymáshoz. A színcsalád felfele vagy lefele haladhat. Mivel ebben a játékban háromféle alaplap van, magyarázatképpen közöljük a háromféle színcsalád sorrend­jét:

kőr ászról felfelé: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, B, D, K


bubiról lefelé: B, 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1, K, D tízesről lefelé: 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1, K, D, B.)

Először rakja a piramisból a kapcsolódó lapokat az alaplapok­ra. A felszabaduló piramishelyeket a talonból pótolja. Ha a pira­misból a rakosgatás lehetőségei kimerülnek, kezdjen hozzá a talon egyenkénti átlapozásához. A talonlap közvetlenül felrakható a színcsaládokba. Közben, ha lehetősége van, a piramisból is rak­jon a színcsaládokba, és a felszabaduló piramishelyet a talonból pótolja. Ha a talonlapot nem tudja sehova sem beépíteni, képez­zen képpel felfelé új talont. Az új talon legfelső lapja mindig be­építhető a színcsaládokba. Amíg talon van, az új talon lapját a piramisba helyezni nem szabad. A talont kétszer lapozhatja át. (Ez azt jelenti, hogy ha először elfogy a talon, akkor képpel lefele forditja az új talont és ebből ismét talon lesz, amit egyenként át­lapozhat, es belőle ide-oda rakosgathat. Ebből a talonból persze ismét új talon képződik majd.) Ha a talon ismét elfogy, már csak az újra képződött új talon látható, illetve láthatóvá váló lapjaira számíthat. Természetesen ilyenkor már a megürült piramishelye­ket az új talonból is pótolhatja. Ha ilyenkor megakad, a piramis
nem sikerült.                                    

A játék akkor sikerül, ha mind a nyolc színcsaládot kirakta. Ekkor kirajzolódik a királyi udvar: a kőr királyi pár, és körülötte három udvaronc és három udvarhölgy.

A királyi pár körül hat udvaronc jelenik meg, ha kirakáskor a bubik helyett a hatszögbe alulra is tízeseket rak. (De a kör tízest ide nem rakhatja!) Ha viszont a hatszögbe felülre is bubikat rak (a másik kőr bubi kivételével), végül a királyi párt hat udvarhölgy veszi majd körül.


KIRÁLYI UDVAR. A piramisból treff 10, treff 9, treff 8 És treff 7 a trait 8-ra, valamint a pikk 10 És a pikk 9 a pikk 8-ra azonnal rárakható.
A felszabaduló hat piramishelyett a talonból azonnal betölthetjük stb...
Hírek hozzászólásai
Bejelentkezés a hozzászóláshoz

© Copyright 2013 Online Pasziánsz Játékok. Pasziánsz játékok 2018 . Designed by TheGamingTheme

X
Kilépés a teljes nézetből