Online Pasziánsz Játékok

A legtöbb online pasziánsz-játék.
Gin römi szabálya
Beküldte: admin, 2013-07-26, 02:49

A Gin römi egy klasszikus ügyességi kártyajáték. A játékot egyaránt könnyű megtanulni és játszani. A Gin römi gyors, kifinomult és izgalmas. Az nyer, aki leghamarabb le tudja rakni egyszerre minden lapját - ezt úgy nevezzük, hogy a játékos Gin-t ér el. A győzelem másik módja a kopogás, amely során a játékos lerakja minden lapját úgy, hogy a kombináción kívüli lapjainak összértéke nem haladja meg a tízet. Végül a játékos úgy is megnyerheti a játékot, ha kézben maradt lapjainak összértéke kevesebb, mint a kopogóé - ezt alápontozásnak nevezzük.

Gin Römi: Játékleírás

A játék megkezdése előtt a játékos az Oklahoma-Gin és a Gin játékváltozatok közül választhat. Azt is el kell döntenie, hány pontig játszik, 50, 100 és 200 pont közül választhat.

Ha a játék kezdetén a „passzol” gombra kattintunk, az első felütött lapot visszautasíthatjuk.

A játékasztalon a saját kártyák legyezőszerűen kiterítve jelennek meg. Ez alatt olvasható a nicknév és a pontszám. Középen 2 kártyapakli található, ezek közül a felütött kártyájú az eldobópakli. A játékos mindkét pakliról húzhat úgy, hogy egyszerűen rákattint a kívánt paklira és a kártya saját lapjaihoz tevődik. Egy kártya eldobásához a kártyára kell kattintanunk, vagy a Drag&Drop funkció segítségével (lenyomva tartott egérgomb) a paklira húznunk.

A játékos rendezheti lapjait. Erre még akkor is van lehetősége, ha éppen a másik játékos van soron. Ehhez a játékosnak csak a kiválasztott lapra kell kattintania és lenyomott egérgombbal a kívánt helyre kell húznia.

Minden játékos előtt látható még a "kopog" gomb is. A gomb akkor lesz aktív és a színe már nem lesz szürke, amikor a játékos kezében lévő lapok értéke nem haladja meg a10et vagy pont tizet érnek. Ha a játékosnak sorozata vagy csoportja van, ezt egy vízszintes kék vonal jelzi, amely végighúzodik az érintett lapokon.

A lerakott kártyák középre kerülnek. Ha valamelyik játékos épp lerakott és ellenfelének is lenne lerakható csoportja/sorozata, akkor megjelenik számára a "lepakol" gomb. Amennyiben nem tud csoportot/sorozatot képezni, a "tovább" gombra kattinthat.

Játékszabályok

A Gin Römit ketten játsszák, 52 darabos kártyapaklival.

Mindkét játékos 10-10 lapot kap. A fennmaradó kártyákat középre helyezik, a legfelsőt felütik. Az osztó ellenfele kezdi a játszmát, felveheti a középen fekvő lapot. Ha nem kell neki a lap, a másik játékos kap rá lehetőséget, hogy felvegye. Ezután váltakozva vannak soron. A soron levő játékos mindig felvehet, és eldobhat egy tetszőleges lapot. Felvenni vagy a középen fekvő csomagból lehet, vagy választhatjuk a legutóbb eldobott lapot is.

A játék célja, hogy kártykombinációkat gyűjtsünk ki és rakjunk le. Egy kombinációnak legalább három lapból kell állnia, ezek csoportok vagy sorozatok lehetnek. A csoport legalább 3 egyforma értékű lapból áll, pl. 3 király. A sorozat három egymást követő egyszínű lap, pl. szív tíz, szív bubi, szív dáma. Ugyanaz a lap nem lehet egyszerre egy sorozat és egy csoport része.

Miután új lapot húztunk, és mielőtt egy másikat eldobtunk, kiteríthetjük a lapjainkat („kopogás”). Erre csak akkor van lehetőség, ha egy lap eldobása után a kombinációban nem levő lapok értéke nem haladja meg a tizet. Miután az egyik játékos kopogott, az ellenfélnek is le kell raknia a lapjait. Neki ezen kívül joga van a kombinációban nem lévő lapjait a kopogó játékos által lerakott kártyákhoz rakni (ha összeillenek) pl. ha az első játékos 3 hetest rakott ki, és a 2. játékos fel nem használt kártyái közt van a 4. hetes, úgy ő azt a másik lapokhoz rakhatja.

Ha a kopogó játékos minden lapját kombinációba tudja rakni, és nem marad ezen felül lapja, ezt Ginnek nevezzük. A játékos ezért bónusz jár, a másik játékos pedig nem is rakhatja ki a lapjait.

A játéknak akkor van vége, ha valamelyik játékos eléri a kezdetben kitűzött ponthatárt (50, 100 vagy 200 pontot).

Az Oklahoma-Gin a Gin-Römi széles körben elterjedt változata, amit a változatosabb játék kedvéért játszanak. Az Oklahoma Ginben az először felütött lap értékétől függ, hány ponttól lehet a kártyáinkat kiteríteni. Ha a felső lap ász volt, csak akkor rakhatjuk le a lapjainkat, ha Ginünk van. A különálló lapok értéke duplán számít, ha a felső lap pikk volt.

Pontozás

A lapok sorrendje ász, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, bubi, dáma, király. Az ász egy pontot ér, és a bubi, a dáma és a király tizet-tizet. A többi lap annyi pontot ér, amennyit mutat.

A kombinációban nem lévő lapok összege adja ki a maradék pontokat. Ha a kopogó játékos különálló lapjainak értéke kevesebb, annyi pontot kap, mint a két játékos különálló lapjainak különbsége. Ha a kopogó játékos ellenfelének kevesebb az össze nem függő lapjainak értéke, akkor ő kapja meg a különbséget kitevő pontszámot, és 20 bónuszpontot.

Ginnek nevezzük, ha a kopogó játékos minden lapját kombinációba tudja helyezni, ekkor 25 pontot tudhat magáénak. Az Oklahoma-Gin játékvariációban a kombinációban nem levő lapok értéke duplán számít, ha a felső lap pikk volt.

Hírek hozzászólásai
Bejelentkezés a hozzászóláshoz

© Copyright 2013 Online Pasziánsz Játékok. Pasziánsz játékok 2018 . Designed by TheGamingTheme

X
Kilépés a teljes nézetből