Online Pasziánsz Játékok

A legtöbb online pasziánsz-játék.
A sudoku története:
Beküldte: admin, 2013-09-21, 08:21

Mivel ezzel Euler foglalkozott sokat, vannak, aki tőle származtatják a sudoku-t, korábbi nevén a "latin négyzetet". Euler XVIII. századi svájci matematikus volt, aki mintegy 1100 könyvet és tanulmányt írt annak ellenére, hogy élete utolsó 12 évében vak volt. Azt tartották róla, hogy úgy számol, ahogy az emberek lélegeznek, vagy ahogy a sas repül.
A kiegészítő szabályt egy nyugdíjas amerikai építész, Howard Garns találta ki, 1979-ben. Egy New York-i rejtvény újságban közölt néhány rejtvényt "Number Place" néven. (Abban az évtizedben, mint Rubik a kockát, és szintén építész!) 1984-ben a "Nikoli" nevű japán rejtvény társaság átvette a rejtvényt, és a "sudoku" elnevezést adta neki (su -szám, doku - az egyetlen lehetséges elhelyezés). Japánban azóta töretlen a népszerűsége. Több folyóirat csak ezzel foglalkozik, és azt állítják, hogy ők még mindig kézzel csinálják a rejtvényeket.
2004 végén az új-zélandi származású, hong-kongi Wayne Gould ajánlotta a számítógéppel készített rejtvényeit néhány neves angol újságnak, akik "kipróbálták", és európai siker lett belőle, sőt Amerikába is visszatért a játék.

A játék matematikája:

Bertram Felgenhauer és Frazer Jarvis sheffieldi matematikusok programmal kiszámították, hogy 6670903752021072936960 különböző helyes (9x9-es) sudoku kitöltés létezik.
Az alábbi - lényegesen különböző - transzformációkkal lehet jó sudoku kitöltésből másik jót csinálni:
 • A kilenc számjegy permutációja;
 • A mátrix transzponálása (sor-oszlop csere);
 • A sorok permutálása egy 3x3-as blokkon belül;
 • Az oszlopok permutálása egy 3x3-as blokkon belül;
 • A 3x3-as sor-blokkok permutálása;
 • A 3x3-as oszlop-blokkok permutálása. 
  (A "lényegesen különböző" azt jelenti, hogy pl. a forgatások, tükrözések az előzőkben benne vannak.) Ha ezt figyelembe vesszük, akkor kiderül, hogy 5 472 730 538 lényegesen különböző kitöltés létezik. Ezzel még el lesz egy darabig az emberiség. Ez azért meglepő csökkenés, de vegyük figyelembe, hogy "a kilenc számjegy permutációja" egyetlen kitöltésből 362879 (9!-1) különböző másikat eredményez. És ezek mindegyikére végrehajthatók a fenti további műveletek! 
  Azt (még) nem tudjuk, hogy minimum hány négyzetnek kell kitöltve lenni egy rejtvényben. Gordon Royle ausztrál matematikus már 35396 olyan lényegesen különböző sudoku rejtvényt halmozott fel, amikben 17 mező van kitöltve (a szám növekszik, a 2006. január 4-én volt ez érvényes). Olyan rejtvényt még senki nem talált, amiben 17-nél kevesebb mező van kitöltve. 
 • Hírek hozzászólásai
  Bejelentkezés a hozzászóláshoz

  © Copyright 2013 Online Pasziánsz Játékok. Pasziánsz játékok 2018 . Designed by TheGamingTheme

  X
  Kilépés a teljes nézetből